Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

ACO Green City
Orașul, spațiul verde și ploaia

Orașele moderne înseamnă suprafețe sigilate foarte mari, ca urmare, apele pluviale nu pot fi preluate de sol. Cea mai mare parte a apelor pluviale este colectată și transportată prin sistemul de canalizare. În timpul ploilor abundente, sistemele de canalizare sunt deseori depășite de volumele de apă generate de schimbările climatice, apărând tot mai frecvent zone urbane inundate. În plus, în lunile calde de vară, suprafețele mari pavate sau asfaltate, expuse soarelui puternic, încurajează formarea așa-numitelor insule de căldură urbană, întrucât astfel de zone ale orașului se supra-încălzesc în perioadele lungi de secetă.
În calitate de expert în managementul apelor pluviale, ACO și-a propus un obiectiv ambițios de a deveni unul dintre partenerii strategici în viitoarele proiecte Green City. Implementarea de spații verzi pe suprafețe precum străzi, acoperișuri sau fațade poate preveni formarea insulelor de căldură și în același timp, favorizează răcirea prin evaporarea apei. Conceptul de Sponge City - Orașul burete - are în vedere stocarea apei de ploaie acolo unde aceast lucru este posibil și necesar.


Principiul Sponge City

Copacii plantați în orașe au un efect benefic major asupra microclimatului. Aceștia reduc viteza vântului și oferă umbră. Prin evaporarea apei, copacii reduc semnificativ temperatura din împrejurimi și cresc umiditatea. Prin urmare, copacii urbani se numără printre mijloacele eficiente utilizate împotriva supra-încălziriii locale de vară - așa-numitul efect de insulă de căldură urbană.
Principiul Sponge City este o modalitate inovatoare care permite dezvoltarea cât mai sănătoasă a copacilor cu coroană mare în zonele pavate și creează un spațiu natural de retenție subteran pentru apa de ploaie, asigurând astfel creșterea normală a copacilor plantați în zone stradale.
Dacă rădăcinile copacilor se află sub suprafețe pavate (trotuare, parcări, străzi), fundația drumului trebuie să aibă o structură corespunzătoare care să îndeplinească atât cerințele tehnice ale construcției drumurilor, cât și cerințele biologice ale arborilor. Prin crearea unui spațiu de stocare a apei pluviale, sistemul de canalizare este mai puțin solicitat, iar copacii sunt alimentați cu apă chiar și în perioade secetoase.

Situația actuală

Schimbrile climatice sunt în plină desfășurare. Verile calde și uscate aduc mai multe zile toride și nopți tropicale. Ploile abundente la nivel local vor suprasolicita mai des sistemele de canalizare și vor provoca inundații. Autoritățile locale trebuie să elaboreze strategii adecvate pentru aceste consecințe ale schimbărilor climatice.
Estimările climatice pentru următoarele decenii indică o accentuare a acestei evoluții. Pentru ca zonele noastre urbane să rămână locuibile, autoritățile administrative și de planificare sunt nevoite să reacționeze la această situație și să anticipeze provocările date de creșterea temperaturilor în zonele urbane.


Provocări - "Un copac are nevoie de spațiu"

Copacii urbani își ating întregul potențial împotriva efectelor schimbărilor climatice abia după aproxiamtiv 30 de ani, când au dezvoltat o coroană mare. Totodată, dimensiunea coroanei este direct legată de volumul rădăcinilor. În practică, în orașe și comunități găsim copaci urbani mici, plantați în substrat nepotrivit sau sol compactat și afectați de poluare. Copacii urbani se opresc din creștere după câțiva ani, necesitând o întreținere sporită și adesea ajung să moară. Rădăcinile provoacă uneori daune considerabile infrastructurii municipale (suprafețe rutiere crăpate, infrastructură subterană distrusă).

În prezent, majoritatea arborilor stradali ajung la o vârstă de doar 20-30 de ani și cu o coroană dezvoltată insuficient. Aceștia nu se pot apropia de maximul potențialului lor de atenuare a consecințelor schimbarilor climatice. Cu ajutorul principiului Sponge City, arborii plantați în zone pavate beneficiază de o dezvolatere mult mai rapidă a coronamentului, deoarece apa și aerul sunt aduse în cantități suficiente la nivelul rădăcinilor de sub suprafețele pavate. Apa pluvială este colectată în zona de retenție subterană a arborilor și urmează să fie utilizată de copaci, pentru a fi evaporată de aceștia , reducând temperatura pe timpul verii. Excesul de apă se infiltrează sau este preluat de canalizare. Acest sistem generează multe posibilități de amenajare a spațiului public, în armonie cu nevoile oamenilor și ale naturii.