Copacii plantați în orașe au un efect benefic major asupra microclimatului. Aceștia reduc viteza vântului și oferă umbră. Prin evaporarea apei, copacii reduc semnificativ temperatura din împrejurimi și cresc umiditatea. Prin urmare, copacii urbani se numără printre mijloacele eficiente utilizate împotriva supra-încălziriii locale de vară - așa-numitul efect de insulă de căldură urbană.
Principiul Sponge City este o modalitate inovatoare care permite dezvoltarea cât mai sănătoasă a copacilor cu coroană mare în zonele pavate și creează un spațiu natural de retenție subteran pentru apa de ploaie, asigurând astfel creșterea normală a copacilor plantați în zone stradale.
Dacă rădăcinile copacilor se află sub suprafețe pavate (trotuare, parcări, străzi), fundația drumului trebuie să aibă o structură corespunzătoare care să îndeplinească atât cerințele tehnice ale construcției drumurilor, cât și cerințele biologice ale arborilor. Prin crearea unui spațiu de stocare a apei pluviale, sistemul de canalizare este mai puțin solicitat, iar copacii sunt alimentați cu apă chiar și în perioade secetoase.
Principiul orașului burete pentru copaci este o metodă inovatoare de construcție care asigură dezvoltarea armonioasă a copacilor urbani în spațiul stradal.
Apărut inițial în Scandinavia, principiul permite dezvoltarea sănătoasă a copacilor cu coroană mare în zonele urbane și, în același timp, creează spațiu de retenție subteran pentru apa de ploaie. Folosind principiul orașului burete, rădăcinile copacilor se pot răspândi pe suprafețele pavate, cum ar fi trotuare, parcări și străzi, fără a provoca daune. Structura substructurii drumului trebuie să îndeplinească atât cerințele tehnice ale construcției drumurilor, cât și cerințele biologice ale arborilor.