Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Orașele moderne înseamnă suprafețe sigilate foarte mari, ca urmare, apele pluviale nu pot fi preluate de sol. Cea mai mare parte a apelor pluviale este colectată și transportată prin sistemul de canalizare. În timpul ploilor abundente, sistemele de canalizare sunt deseori depășite de volumele de apă generate de schimbările climatice, apărând tot mai frecvent zone urbane inundate. În plus, în lunile calde de vară, suprafețele mari pavate sau asfaltate, expuse soarelui puternic, încurajează formarea așa-numitelor insule de căldură urbană, întrucât astfel de zone ale orașului se supra-încălzesc în perioadele lungi de secetă.
În calitate de expert în managementul apelor pluviale, ACO și-a propus un obiectiv ambițios de a deveni unul dintre partenerii strategici în viitoarele proiecte Green City. Implementarea de spații verzi pe suprafețe precum străzi, acoperișuri sau fațade poate preveni formarea insulelor de căldură și în același timp, favorizează răcirea prin evaporarea apei. Conceptul de Sponge City - Orașul burete - are în vedere stocarea apei de ploaie acolo unde aceast lucru este posibil și necesar.


Principiul Sponge City - orașul burete pentru copaci

Copacii plantați în orașe au un efect benefic major asupra microclimatului. Aceștia reduc viteza vântului și oferă umbră. Prin evaporarea apei, copacii reduc semnificativ temperatura din împrejurimi și cresc umiditatea. Prin urmare, copacii urbani se numără printre mijloacele eficiente utilizate împotriva supra-încălziriii locale de vară - așa-numitul efect de insulă de căldură urbană.
Principiul Sponge City este o modalitate inovatoare care permite dezvoltarea cât mai sănătoasă a copacilor în zonele pavate și creează un spațiu natural de retenție subteran pentru apa de ploaie.
Dacă rădăcinile copacilor se află sub suprafețe pavate (trotuare, parcări, străzi), fundația drumului trebuie să aibă o structură corespunzătoare care să îndeplinească atât cerințele tehnice ale construcției drumurilor, cât și cerințele biologice ale arborilor. Prin crearea unui spațiu de stocare a apei pluviale, sistemul de canalizare este mai puțin solicitat, iar copacii sunt alimentați cu apă chiar și în perioade secetoase.

Apărut inițial în Scandinavia, principiul permite dezvoltarea sănătoasă a copacilor în zonele urbane și, în același timp, creează spațiu de retenție subteran pentru apa de ploaie. Folosind principiul orașului burete, rădăcinile copacilor se pot răspândi sub suprafețele pavate, cum ar fi trotuare, parcări și străzi, fără a provoca daune.

Cum aplicăm principiul Sponge City?

Soluția

Aplicarea unui strat grosier de piatră asigură transferul necesar de sarcină. Cavitățile dintre pietrele substructurii, umplute cu substrat cu pori fini, asigură copacilor apă chiar și în perioadele secetoase.

Un alt efect pozitiv este că vor putea fi stocate cantități mari de apă în rădăcini și în solul din jur.

Sistemul ACO

În calitate de expert în managementul apelor pluviale și partener al grupului de lucru Schwammstadt, ACO a dezvoltat o soluție tehnică pe cât de eficientă, pe atât de ușor de implementat, cu care apa de ploaie contaminată poate fi curățată și eliberată în pământ.

Gura de scurgere stradală ACO Combipoint a fost reconfigurată și acum conține componente suplimentare specifice sponge city putând fi, astfel, utilizată în mod specific în proiecte pentru diferite soluții de oraș burete.

Utilizarea eficientă a apei de ploaie

Apa de ploaie este redirecționată în zona rădăcinilor copacilor de pe marginea străzii, în loc să fie direcționată către canalizare.

Scopul este de a introduce cât mai multă apă de ploaie în sol pentru a asigura umiditatea necesară creșterii copacilor, chiar și în perioadele mai lungi de secetă, fără a fi nevoie de o irigare suplimentară.


Sistem modular pentru alei pietonale și piste de biciclete
Evacuarea directă a apei pluviale de pe trotuare și piste de biciclete

Apa de ploaie este colectată în gura de scurgere în anumite puncte, fie prin grătarul Sponge City (1), fie prin racordul suplimentar de admisie (2).

Prima curățare este cea grosieră și are loc în coșul de aluviuni (3). Apa se curăță apoi prin depunerea gravitațională a particulelor fine în corpul inferior cu depozit de nămol (4).

În modul de operare vară, clapeta de ghidaj integrată (5) este închisă, iar apa de ploaie va trece prin racordul conductei de infiltrație (6) și de acolo ajunge în stratul de distribuție al Sponge City.

Dacă stratul inferior de stocare se saturează, apa va fi preluată de conducta de preaplin (7) și va ajunge direct la sistemul de canalizare, împiedicându-se astfel refluxul la suprafață. La sfârșitul toamnei și primăvara, coșul de aluviuni și corpul inferior cu depozit de nămol trebuie curățate și aspirate.

ACO Combipoint Sponge City

Cunoscuta gură de scurgere ACO Combipoint devine sistemul modular ACO Combipoint Sponge City.

Noul sistem modular Sponge City combină componentele existente ale Combipoint cu avantajele bine-cunoscute, cum ar fi etanșeitatea, reglarea înălțimii și flexibilitatea cu noile componente ale sistemului Sponge City.

Avantajele produsului

  • Gură de scurgere compusă din ramă cu grătar din fontă și corpuri inferioare modulare, ajustabile, din polipropilenă
  • Rame cu grătare cu clasa de sarcini C250 si D400, prevăzute cu sistem de blocare
  • Designul grătarului permite traversarea cu biciclete sau cu cărucioare pentru persoane cu dizabilități
  • Corpurile inferioare permit o înclinare de 10% pe direcție longitudinală și transversală, fără afectarea etanșeității îmbinărilor

Avantajele produsului

  • Cu inserție PEWEPREN în ramă pentru amortizarea zgomotului
  • Fără șuruburi
  • Cu sistem de blocare realizat din compozit de înaltă rezistență
  • Mentenanță facilă datorită grătarului ce poate fi deschis si scos pe două laturi
Guri de scurgere ACO Combipoint Sponge Citypdf

Gură de scurgere ACO Combipoint Sponge Citypdfdwg
Rame fixe cu grătar Multitoppdfdwg