Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

ACO Green City
Orașul, spațiul verde și ploaia

Orașele moderne înseamnă suprafețe sigilate foarte mari, ca urmare, apele pluviale nu pot fi preluate de sol. Cea mai mare parte a apelor pluviale este colectată și transportată prin sistemul de canalizare. În timpul ploilor abundente, sistemele de canalizare sunt deseori depășite de volumele de apă generate de schimbările climatice, apărând tot mai frecvent zone urbane inundate. În plus, în lunile calde de vară, suprafețele mari pavate sau asfaltate, expuse soarelui puternic, încurajează formarea așa-numitelor insule de căldură urbană, întrucât astfel de zone ale orașului se supra-încălzesc în perioadele lungi de secetă.
În calitate de expert în managementul apelor pluviale, ACO și-a propus un obiectiv ambițios de a deveni unul dintre partenerii strategici în viitoarele proiecte Green City. Implementarea de spații verzi pe suprafețe precum străzi, acoperișuri sau fațade poate preveni formarea insulelor de căldură și în același timp, favorizează răcirea prin evaporarea apei. Conceptul de Sponge City - Orașul burete - are în vedere stocarea apei de ploaie acolo unde aceast lucru este posibil și necesar.


Situația actuală

Schimbrile climatice sunt în plină desfășurare. Verile calde și uscate aduc mai multe zile toride și nopți tropicale. Ploile abundente la nivel local vor suprasolicita mai des sistemele de canalizare și vor provoca inundații. Autoritățile locale sunt nevoite să elaboreze strategii adecvate pentru aceste consecințe ale schimbărilor climatice.
Estimările climatice pentru următoarele decenii indică o accentuare a acestei evoluții. Pentru ca zonele noastre urbane să rămână locuibile, autoritățile administrative și de planificare au misiunea să reacționeze la această situație și să anticipeze provocările date de creșterea temperaturilor în zonele urbane.

Insulele de căldură urbană

Numărul zilelor caniculare s-a triplat în ultimii ani. Zonele fără copaci din interiorul orașelor sunt afectate în mod special, deoarece asfaltul și betonul stochează căldura pe timpul zilei și o eliberează prea încet pe timpul nopții. Se adaugă apoi și căldura reziduală generată de trafic și sistemele de climatizare. Aceste zone au fost denumite insule de căldură. În zonele rurale, unde acest fenomen nu este prezent, temperatura medie anuală este cu până la zece grade mai mică.


Principiul Sponge City - orașul burete pentru copaci

Copacii plantați în orașe au un efect benefic major asupra microclimatului. Aceștia reduc viteza vântului și oferă umbră. Prin evaporarea apei, copacii reduc semnificativ temperatura din împrejurimi și cresc umiditatea. Prin urmare, copacii urbani se numără printre mijloacele eficiente utilizate împotriva supra-încălziriii locale de vară - așa-numitul efect de insulă de căldură urbană.
Principiul Sponge City este o modalitate inovatoare care permite dezvoltarea cât mai sănătoasă a copacilor în zonele pavate și creează un spațiu natural de retenție subteran pentru apa de ploaie.
Dacă rădăcinile copacilor se află sub suprafețe pavate (trotuare, parcări, străzi), fundația drumului trebuie să aibă o structură corespunzătoare care să îndeplinească atât cerințele tehnice ale construcției drumurilor, cât și cerințele biologice ale arborilor. Prin crearea unui spațiu de stocare a apei pluviale, sistemul de canalizare este mai puțin solicitat, iar copacii sunt alimentați cu apă chiar și în perioade secetoase.

Apărut inițial în Scandinavia, principiul permite dezvoltarea sănătoasă a copacilor în zonele urbane și, în același timp, creează spațiu de retenție subteran pentru apa de ploaie. Folosind principiul orașului burete, rădăcinile copacilor se pot răspândi sub suprafețele pavate, cum ar fi trotuare, parcări și străzi, fără a provoca daune.

Cum aplicăm principiul Sponge City?

Soluția

În timpul ploilor abundente este prea multă apă, iar în perioadele secetoase este prea puțină apă. Soluția este destul de simplă: depozitarea unei cantități cât mai mare de apă de ploaie la fața locului în „orașul burete” în loc să ajungă în sistemul de canalizare. Acest lucru previne inundațiile, îmbunătățește climatul urban și promovează sănătatea copacilor urbani.

Sistemele ACO

În calitate de expert în managementul apelor pluviale și partener al grupului de lucru Schwammstadt, ACO a dezvoltat mai multe soluții tehnice pe cât de eficiente, pe atât de ușor de implementat, cu care apa de ploaie contaminată poate fi curățată și utilizată la irigarea copacilor urbani sau a spațiilor verzi.


Contact