Orașele moderne înseamnă suprafețe sigilate foarte mari, ca urmare, apele pluviale nu pot fi preluate de sol. Cea mai mare parte a apelor pluviale este colectată și transportată prin sistemul de canalizare.
În timpul ploilor abundente, sistemele de canalizare sunt deseori depășite de volumele de apă generate de schimbările climatice, apărând tot mai frecvent zone urbane inundate. În plus, în lunile calde de vară, suprafețele mari pavate sau asfaltate, expuse soarelui puternic, încurajează formarea așa-numitelor insule de căldură urbană, întrucât astfel de zone ale orașului se supra-încălzesc în perioadele lungi de secetă.
În calitate de expert în managementul apelor pluviale, ACO și-a propus un obiectiv ambițios de a deveni unul dintre partenerii strategici în viitoarele proiecte Green City.
Implementarea de spații verzi pe suprafețe precum străzi, acoperișuri sau fațade poate preveni formarea insulelor de căldură și în același timp, favorizează răcirea prin evaporarea apei. Conceptul de Sponge City - Orașul burete - are în vedere stocarea apei de ploaie acolo unde acest lucru este posibil și necesar.
Schimbrile climatice sunt în plină desfășurare. Verile calde și uscate aduc mai multe zile toride și nopți tropicale. Ploile abundente la nivel local vor suprasolicita mai des sistemele de canalizare și vor provoca inundații. Autoritățile locale sunt nevoite să elaboreze strategii adecvate pentru aceste consecințe ale schimbărilor climatice.
Estimările climatice pentru următoarele decenii indică o accentuare a acestei evoluții. Pentru ca zonele noastre urbane să rămână locuibile, autoritățile administrative și de planificare au misiunea să reacționeze la această situație și să anticipeze provocările date de creșterea temperaturilor în zonele urbane.